Jansjö Byförening

Bankgiro: 832-6449

0rganisationsnr: 802 463-2542

SWISH nr 123 66 88 337

Jansjö Byförening är en ideell förening, som sedan länge arbetat för byns bästa och ordnat festligheter m.m. Aktiviteterna ordnas främst under vår och sommar.


Längre tillbaka fanns en Vägkassa för den gemensamma byvägen, innan det blev allmän väg genom byn. Man samlade även in pengar till väglyset.


I byn finns också en vattenförening, Brevikuddens Vattenförening, som förser delar av byn med vatten. Den borrade brunnen provpumpades 9/12 1948 och är 49 meter djup. Vattenföreningen bildades år 1957 och hade då 5 medlemmar. Idag har vattenföreningen 12 hushåll anslutna.

 

Det fanns en tid också en Bastuförening, som hade en bastu vid skolan. Den var öppen för alla i byn. Den var mycket viktig för byborna, då man på den tiden inte hade toalett, dusch eller badrum. Man hade utedass. Alla hade inte vattenledning eller avlopp indraget i husen. Bastun var öppen för herrar på torsdagar och för damer på fredagar under den kalla tiden på året.

Sammanhållningen i byn har alltid varit stark.


HÅLL LYSET BRINNANDE!

Här samlar byns barn in pengar till väglyset som påskkärringar på skärtorsdagen 19.. ?

Bakre raden fr. vä Tina Persson, Eva Persson, Märta Persson, Lisbeth Holmgren

Främre raden fr. vä Monica Högman, Agnetha Holmgren, Bitte Persson,

Torbjörn Westin, Gertrud Olsson (Hitterdal)Byföreningen arbetar idag för byns överlevnad och för att alla som kommer hit

ska möta en levande by med öppet landskap.
Om Jansjö Bystuga

Stugan är central i byföreningens verksamhet.

Dåvarande Jansjö samhällsförening köpte EFS "Bönhus" när Gulli Persson inte orkade hålla verksamheten igång längre. Vi fick då en egen lokal för våra aktiviteter. Stugan var omodern och i stort behov av renovering, men det var härligt att få tak över huvudet när vintern rasade ut på valborgsmässoafton t.ex. Avlopp och vatten fanns grävt fram till knuten, men inte indraget i stugan.

Efterhand har förbättringar gjorts, som gjort stugan betydligt modernare, trevligare och varmare.Ditt bidrag går till förbättringar i byn och Bystugan!


Om Du vill möta en by med liv och aktivitet behövs Ditt bidrag!