Jansjö Bystuga


Huset byggdes av Jonas Alfred Holmgren omkring 1923 och det såldes efter ett par år till EFS (Evangeliska Fosterlands Stiftelsen).

Gulli Persson höll den verksamheten igång, tills krafterna sinade. Huset köptes då av Jansjö Byförening.


Bystugan är numera en naturlig samlingsplats i byn, där Byföreningen har aktiviteter från ca 15 april - 15 oktober.

Det största evenemanget har varit Kamsdagen med Loppis i juli. Då samlades alla bybor, sommarboende, semesterfirare och turister för att träffas, äta kams och fynda på loppisen.

Sommarcaféet, som är öppet under juli månad, har på senare år blivit allt mer populärt och välbesökt och är numera det största evenemanget med många besökare varje dag.VÅRA VILDA PLANER


Det har hänt mycket sedan Byföreningen köpte stugan. Bl.a. upprätning av stuggrunden, nytt kök, ny entré med brokvist till köket, nya färger och inredning i samlingsrummet, planering och utfyllnad av gårdsplanen åt väster, ny vedbod, luftvärmepump, ny entré till köket med altan, nya fönster på övervåningen mot väster m.m.

Vi arbetar ständigt med förbättringar.


Planer sedan länge:

  • En uteplats i söder, med vacker utsikt över sjön.
  • En ny bro med altan på norrsidan.
  • En liten utbyggnad med hall och handikappanpassad toalett.
Ursprungliga fasaden framme!2014-2015

Nu är de vilda planerna förverkligade


Uteplatsen kom till våren 2014 och altan/bro och utbyggnad med toalett påbörjades hösten 2014. Sommaren 2015 blev det klart. Toalettten är uppskattad av stugans nödiga besökare. Altanen är välbesökt i både sol och regn. Att sitta under tak och fika när regnet vräker ner och åskan mullrar är spännande!

Vi arbetar varje år vidare med större och mindre förbättringar både inne och ute för att det ska bli trivsammare och bättre. Kom in och titta om det händer något!


Våren 2020

Nya planer förverkligades. Det visade sig behövas förbättringar i köket, eftersom antalet besökare ökat i caféet för varje år.

Köket renoverades och byggdes om, för att bli mer praktiskt.

Renoveringen innebar nya bänkskivor, större bänkyta, komplettering av köksskåp, vägghyllor för mikrovågsungnarna, nytt innertak i köket, utbytt diskbänk, ny diskbänkskran med duschmunstycke, snabbdiskmaskin, beröringsfri kran tlll handfatet i köket m.m.


Tyvärr stoppades all verksamhet detta år av coronapandemin.


Vintern 2023-2024

Under vintern görs en mindre renovering av det lilla köket på övervåningen, där vi planerar att ha förråd med lagerhyllor och frysskåp för sommarcaféets torrvaror, dricka, bröd m.m. Tak och väggar målas, ett nytt golv läggs in och det blir nytt kakel och muren målas runt spisen. De gamla elledningarna byts ut och det blir ny takbelysning. 

Vatten och avlopp finns fortfarande inte där uppe och styrelsen har beslutat att det inte behövs för närvarande.

Ett hål tas även upp i golvet nere i caféet för att se om det går att stabilisera en golvbjälke och se trossbottnens skick.

Den gamla stugan behöver ständigt förbättras.


Vår ambition
Vi vill att Bystugan ska vara en samlingsplats i byn, som ska upplevas fräsch, mysig och bekväm och att det ska finnas roliga saker att uppleva här för alla som har anknytning till byn och alla som besöker byn. Vi är på god väg!
Vill du hjälpa till?

  • Alla är välkomna att jobba tillsammans med oss! Kontakta oss!


  • Bli medlem i Byföreningen!  Det är ett betydelsefullt stöd för oss.

Det är enkelt! Årsavgiften är 20:- person.

Köp medlemskort när du är på besök i bystugan 

eller swisha 20:- till Janjö Byförening 123 66 88 337

Ange ditt namn, ålder och att det är medlemsavgift!


  • Stöd  oss med ett bidrag! Bidrag kan du swisha till oss på nr 123 66 88 337

Ange "Jansjö-vän" och  ditt namn!Ditt bidrag går till förbättringar i byn och Bystugan!

Tillsammans kan vi komma långt och ha roligt under tiden!