IMG_5132_edited1
IMG_0723
aug 2010 618
juli2010 208
juni 2011 037b
IMG_3877_edited6

Se och uppleva

STIGAR I SKOGEN


Jansjövidda

Ett uppmärkt system av stigar som sträcker sig mellan Backe och Rossön.

Naturen i området är hänförande vacker, formad av den senaste nedisningen. Tjärnar, myrar, grusåsar, sjöar, åar, tallmoar som pelarsalar,  jätteflyttblock och död-is-gropar gör

att man förundras över naturens krafter. Många lämningar finns här från stenåldern i form av talrika fångstgropar och hällmålningen (Mystiska korset).


Luften här en varm sommarkväll är fylld av barrskogsdofter. Läkande ro för en stressad själ!

I området finns bl.a. också den i inlandet sällsynta blomman Sjöranunkel, Svarttjärnskojan och

Jansjö fäbodar.

Området är väl värt en kortare eller längre vandring eller joggingtur!

Prova stigen "BENKNÄCKARN" om du törs!I denna trollska natur, kan att man vissa dagar tycka sig se förfäderna från stenålden röra sig bland träden.Stigen till Jansjöbodarna

Längst upp på vändplanen på Vitberget börjar Bostigen. Den ansluter delvis till stigsystemet Jansjövidda. Det tar ca 1 timme att gå till Jansjöboern i lugn takt. Du plockar gärna småsten från stigen och lägger i stenrösena (OFFERKASTERNA), när du går för att rensa stigen och för att andra före dig gjort det.


Vilarstenen

Halvvägs efter stigen till Boern finns den lämpliga VILARSTENEN.

Här finns sittplats för många i lagom höjd för både stora och små.

Här kan du se många jättestora flyttblock från istiden.

Sjöranunkel

Mellan Stor-Litjärn och Lill-Litjärn finns ett ovanligt bestånd av Sjöranunkel. Enligt uppgift kunde den föröka sig med frön under tiden närmast efter den senaste nedisningen, men till följd av ett kallare klimat förökar den sig numera bara med rotskott. Den visar att högsta kustlinjen en gång gick  där.

Läs mer...