Besök oss

Välkommen till Jansjö, byn som är toppen! 

 Jansjö by

Hos oss kan du njuta av en mysig bystuga med sommarcafé och spännande aktiviteter under juli månad. Dessutom har vi fina badplatser vid sjön, möjlighet till fiske, ett privat bymuseum hos Ol' Pers och Gullis Loppis för den som älskar att fynda.

Välkommen till vår lilla by!

Se och upplev vår vackra bygd

Här finns en fantastisk natur, stigar och utsiktsplatser att upptäcka. Här kan du även njuta av fiske, bad, plocka skogens guld i form av bär och svamp. För de som vill finns golf i Rossön, bikepark i Backe och möjlighet till slalom, längdåkning och snöskoter. Välkommen till en bygd med allt du behöver för en härlig tid i naturen!

Evenemang

Byföreningen ordnar olika evenemang mellan ca  30 april och 15 oktober. Juli brukar vara en månad full med olika aktiviteter där vi är många som hjälps åt, bybor, grannar, sommarboende och sommargäster.

Äta & Bo

Besök Bysstugans Sommarcafé i juli. Träffa folk, ta en gofika eller lite mat. Ät gott på Capitan i Backe. Hyr en stuga hos Jåhbers i vackra Lidtjärnberget eller fint lägenhetsboende hos Svante i Backe. Inte alls dumt!

Här är Byföreningen

Jansjövidda & Fäbodarna

Besök området Jansjövidda och Jansjö fäbodar. Här kan du vandra den gamla fäbodstigen från byn till Jansjöboern. Längs stigen kan du utforska sevärdheter som  Vilarstenen, Svarttjärnsstugan och det Mystiska korset. Passa även på att besöka den sällsynta växtplatsen av Sjöranunkel vid Lid-tjärnarna och lära dig mer om de historiska fångstgroparna.

Sommar

I Jansjö kan du njuta av den fantastiska utsikten över sjön i vår mysiga bystuga samtidigt som du tar en fika och träffar trevliga människor. Här finns också möjlighet att bada vid Båtsmans och det Hemliga badstället, fiska i sjön och plocka skogens guld såsom hjortron, blåbär, hallon. Vill du spela golf finns en fin golfbana i Rossön. Välkommen till Jansjö, där naturen ger oss härliga upplevelser!
Utsiktsplatser

 Utforska våra vackra utsiktsplatser som Skrocksåsen med bil och vandra uppför slalombacken på Landsomberget. Vandra stigen från Leklägda ovanför Bystugan förbi Vårtstenen och upp på Grubbsvedjeberget för en lagom lång tur. Kom och upptäck allt som Jansjö byn har att erbjuda!

Vinter

Hos oss kan du njuta av vintertidens skidåkning med slalom eller bräda i Landsomberget, längs skoterspår och elljusspår i närområdet på längdskidor. Missa inte vårvintern en magisk tid med många soliga dagar och skare som bär överallt. Den bästa tiden på året! Kom och upplev allt det här hos oss!


Detta är byn

som jag älskar

lugnet

friden

människornas trygga rytm

björkdoften

orrkuttret på andra sidan sjön

violen på ängen

Den stilla skönheten


Detta är byn

där jag helst vandrar

med mitt vemod

under ljusa juninätter

när byborna slumrar

i sin trygga 

välförtjänta sömn

efter sådden och potatissättningen

i fädernas jord


Detta är byn

Ja detta är verkligen byn- Erik Sjödin 1967 Kraften

Vy från Skrocksåsen
Vy från Skrocksåsen
Vy från Skrocksåsen
Vy från Skrocksåsen
Vy från Leklägda
Vy från Leklägda
Vy från södra sidan av Jansjön
Vy från södra sidan av Jansjön
Vy från Vitberget
Vy från Vitberget
Slalombacken på Landsomberget
Slalombacken på Landsomberget

Klicka på bilden så förstoras den!

unsplash